Best of Perth

We lived in Perth for about a month and tried to see and do everything possible. There are still a few things we want to do and that is why we plan to go back once it gets a bit warmer. But we managed to see almost all of the beaches, eat out a couple of times and visit some amazing places in and around the city.

Me elasime umbes kuu aega Perthis ja üritasime võimalikult palju ringi käia. Aga kuna oli talv, siis paljude tegevuste jaoks oli veel liiga külm, seetõttu tahame kindlasti veel tagasi minna. Aga me jõudsime käia läbi peaaegu kõik rannad ja muud vaatamisväärsused.

Fremantle Bathers Beach

If you don’t like leaving the beach covered in sand then this is the beach for you. The only beach we managed to find that has umbrellas and lounge chairs (at least in the winter). Situated next to the Bathers Beach House and other restaurants, so you don’t  have to go far to get some cocktails and food. It is a very small and noisy beach though, and there is almost no room on the sand.

Kui sa oled nagu mina ja sulle ei meeldi, kui peale rannaskäiku on liiva kõikvõimalikes kohtades, siis on see parim koht kuhu minna. Bathers Beach on ainuke rand mille me leidsime, kus on lamamistoolid ja päikesevarjud (vähemalt talvel). Kõrval asub Bathers Beach House ja muud söögikohad, niiet kokteilide ja toidu järgi ei ole vaja kaugele minna.  Rand ise on väga väike, põhimõtteliselt on seal ruumi vaid lamamistoolidele.

Fremantle

To be honest Perth is not the prettiest city. But if you want to see some nice architecture, visit Fremantle. It is as old as Perth and filled with beautiful stylish houses, highly recommend taking a walk there.

Perth ei ole kõige ilusam linn, vähemalt meie arvates. Et näha veidi ilusamat arhitektuuri, tuleks minna Fremantle’isse. See linnaosa on sama vana kui Perth, ehitatud sadamalinnaks ning on täis ilusaid ja stiilseid maju. Hea koht, kuhu jalutama minna.

Blue Boat House

A small boat house next to Kings Park on Mounts Bay Road. A nice place to take pics but there is always a queue, so you have to wait.

Väike paadimajake Kings Pargi kõrval. Ilus koht kus pilti teha aga seal on alati järjekord, niiet tuleks varuda aega.

Scarborough Beach

A bigger and prettier beach. Almost every beach in Western Australia that we have been to has rocks on the beach, which you can climb (be careful though) and take pictures on. Always lot’s of surfers and families.

Tunduvalt suurem ja kenam rand, kuhu Bathers Beach. Lääne Austraalias on vist igas rannas mingisugune kivimoodustis, mille otsa saab ronida kui ettevaatlik olla. Rannas ja selle ümbruses on alati palju surfareid ja lastega peresid.

The Canteen

While in Scarborough beach you can get a delicious smoothie bowl or fish’n’chips from there. Plenty of food on the menu with very reasonable prices. Very nicely designed & instagrammable.

Kui juba oma päev Scarborough rannas veeta, siis üks hea koht kuhu minna lõunat sööma, on Canteen. Sealt saab väga maitsvat toitu, näiteks smoothie bowle ja fish and chipse. Hinnad on väga normaalsed ja koht ise on hästi kujundatud.

Lancelin Sand Dunes

A bit further away from Perth, about 90 minutes, but worth the drive. Hire a sandboard or just drive around with your car (you need to have a 4 wheel drive for that). If you are new to this, be careful, it can be dangerous. The entry is free, but there are no facilities whatsoever (toilets, shops etc.).

Perthist umbes 90-minutilise autosõidu kaugusel asuvad Lancelini liivadüünid. Seal saab laenutada liivalaua, ehk laua millega saab mäest alla sõita. Täiesti lubatud on ka oma autoga ringi sõita, selle jaoks peab muidugi vastav auto ja kogemus olema. Mingit väravat ei ole ja sisse pääseb tasuta, ühtegi hoonet ei ole seal samuti (tualetid, poed, söögikohad jne.).

The Pinnacles Desert

I recommend visiting this the same day as the dunes if you are not on a longer roadtrip along the coast. Just a 45 minute drive north from Lancelin along the Indian Ocean Drive you find the amazing small desert. There is an entrance fee, but for me the Pinnacles was something I’ve never seen before, so I was happy to pay.

Kui juba liivadüünidele minna, siis soovitan samal päeval ka Pinnacles’ kõrbes ära käia. Sinna pääseb, kui sõita Lancelinist 45 minutit edasi põhja poole. Sissepääs sinna maksab 12 dollarit auto kohta, mis ei ole üldse hull. Kindlasti soovitan minna, minu jaoks oli see midagi sellist, mida ma polnud kunagi varem

näinud.

The Serpentine Falls

A small waterfall just a 30 min drive away. There are not many falls around Perth unfortunately, especially where you could swim too. When visiting the Serpentine, be sure to start early, as there is not much room to lay your towel if there are more people. Also I have heard that the gates close during the summer at about 11 am, to keep the amount of people fighting for the perfect spot minimal. There is also a walking trail (like everywhere in Australia).

Perthi ümbruses ei ole palju koski, kuhu saaks ujuma ka minna. Aga üks, mille me suutsime leida on Serpentine Falls. Sinna tuleks kindlasti minna hommikul varem, eriti suvel, sest need vähesed kohad, kuhu seal oma rätik asetada, täituvad ruttu. Olen lugenud, et suvel pannakse hommikul kell 11 väravad kinni, et koht ei muutuks liiga ülerahvastatuks.

Places we have not been to but wish to go:

  • Rottnest Island and all the other islands around Perth for some water activities.
  • And basically all the other beaches along the coast.

Kohad kuhu me ei ole veel jõudnud, aga tahame kindlasti minna:

  • Rottnest Island ja kõik muud saared Perthi läheduses, et saaks lõpuks kõiki veega seotud tegevusi proovida (snorgeldamine, surfamine jne)
  • Kõik muud rannad.
Advertisements

1 Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s