Milline näeb välja meie tööpäev?

Ilmselt ei ole ükski inimene, kes seda blogi loeb, mitte kunagi teinud sellist tööd nagu meie hetkel. Ka meie polnud Eestis elades kunagi farmis töötanud. Mis on üldse farm ja milline näeb seal välja üks tööpäev? Enne Austraaliasse tulekut kujutasin ette mingit keskmist talu, kus elab tore pere ja ümber maja on viljapõllud. Tegelikult on asi üldjuhul väga teistmoodi.

Meie töötame farmis, millele kuulub packing shed ehk pakkimisladu, mille ümber on viljapuud. Põllulappe puudega on mitu tükki, mõni asub veidi kaugemal. Pakkimislaos toidub iseenesestmõistetavalt puuviljade sorteerimine ja pakkimine. Põldudel käib aastajale olenevalt kas puude kärpimine, viljade korjamine või midagi muud.

Mina töötan pakkijana. Kokku on meid hetkel kuus. Pakitakse õunu ja pirne. Õunasorte on vähemalt kolm (mina olen pakkinud kolme erinevat sorti) ja pirnisorte üks. Ülesandeks on lindil tulevad viljad sorteerida kolme kategooriasse:

1. klass, 2. klass ja mahl.

Mahla ja 2. klassi õunad tuleb panna järgmistele lintidele, mille kaudu nad jõuavad vastavatesse kastidesse. Esimese klassi õunad peab paigutama suurusele ja alusele vastavalt papist alustele, mis seejärel üle kontrollitakse, tõstetakse kastidesse, kaalutakse ja lõpuks pannakse suurematele alustele. Pirnid paneme otse kastidesse.

Igal pakkijal on oma sildikesed, mille peab panema igasse kasti või alusele, mille sa pakid, et saaks kokku lugeda kui palju tööd igaüks teeb. Sest on ette nähtud teatud arv kaste, mille sa pead tunni aja jooksul täis pakkima. Kui seda ei tee, siis sind kauaks tööle ei jäeta. Aga et oma kastid täis saada, on vaja teha tööd väga kiirelt. Lindid liiguvad nii kiirelt, et mõnikord peab olema ühe lindi juures kaks pakkijat, muidu lendavad puuviljad põrandale (seda on juhtunud).

Minu päev näeb välja selline:

5:40 Esimene äratus

5:46 Viimane äratus (kokku on neid 5, mul on harjumus panna äratus kinni ja siis edasi magada)

5:50-6:40 Hommikusöök ja muu hommikune sättimine

6:45 Viin Aleki teise majja, kust hosteli manager tema ja ühe teise poisi ise tööle viib, sest nemad alustavad 7:30.

7:00 Töö algab.

9:30 Esimene 15-minutiline paus, mida kutsutakse kas tea break või smoko. Siis tavaliselt süüakse midagi kerget ja lihtsalt puhatakse söögiruumis.

9:45 Töö jätkub.

12:30 Lõunapaus, mis kestab 30 minutit. Meil on õnneks olemas mikrolaineahjud, kohvimasinad ja koht kus kõik alati oma sooja toitu hoiavad – väike riiulitega ahjutaoline kapp, millel saab reguleerida temperatuuri.

13:00-15:30 Meil ei ole kindlat kellaaega, millal töö lõppeb. Mõnikord lõpetame kell kolm, mõnikord juba kell üks. Tavaliselt siiski kolme ja nelja vahel.

Peale tööd on minu ülesanne kõrval olevast orchardist ära tuua Alek ja teine poiss, kes elab meie hostelis. Ülejäänud päeva me enamasti puhkame, sööme ja kui jaksame, siis teeme trenni. Kui on olnud eriti kiire või väsitav tööpäev, siis ei jaksa.

Nagu ma juba mainisin, siis Alek töötab õues puude lõikajana. Tema tööks on pirnipuudelt ebavajalike okste ära lõikamine, et viljad saaksid kasvada. Peaaegu sama, mis me tegime Dunsboroughs. Töö pole raske, aga teeb käed valusaks.

Neil ei ole õues sellist söögiruumi nagu meil, ehk nemad ei saa sooja toitu ega kohvi. Ja kui peaks vihma sadama siis tehakse vihmaga tööd. Aga päevaplaan on tal sama mis mul ja pauside süsteem on ka sama, selle erinevusega, et nemad lõpetavad iga päev kell 4.

Ehk on teil nüüd mingi ettekujutus sellest mida me teeme siin iga päev. Õnneks on nädalavahetused vabad ja neid me kasutame ringi käimiseks, sest me ei tulnud teisele poole maakera selleks, et ainult tööd teha.

Piia & Alek

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s